Γυναικεία απιστία

2021-11-25

Όσο κι αν θέλουμε να το πιστεύουμε, η απιστία δεν αποτελεί «προνόμιο» των ανδρών. Ακόμα κι αν αρνιόμαστε να το παραδεχτούμε ή όσο κι αν μας βολεύει, τα «θύματα» στις σχέσεις δεν είμαστε πάντα οι γυναίκες. Είναι μεγάλο το ποσοστό των γυναικών που στη διάρκεια της σχέσης ή του γάμου τους απίστησαν είτε μία φορά είτε κατ' εξακολούθηση ή διατηρούσαν παράλληλο δεσμό. Η απιστία, λοιπόν, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Το μόνο που ίσως διαφέρει είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν. Η διαφορά της γυναίκας από τον άντρα ως προς το θέμα της απιστίας είναι πως συνήθως για τη γυναίκα υπάρχουν λόγοι και αιτίες που την οδηγούν να το κάνει, ενώ ο άντρας δε χρειάζεται σχεδόν ποτέ λόγο. Συνήθως απλώς καθοδηγείται από τα ... «ένστικτά» του και μόνο! Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι γυναίκες όσον αφορά τόσο τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων όσο και την τάση για απιστία, σε ένα ποσοστό 40% περίπου επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες.Ειδικά τα γονίδια στα χρωμοσώματα 3, 7 και 20 θα μπορούσαν να είναι αυτά με τη μεγαλύτερη επιρροή. Όμως, φυσικά, δεν αρκούν μόνο αυτά. Το κοινωνικό περιβάλλον, τα ηθικά πρότυπα που θέτει ο περίγυρός μας και η ανατροφή παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο επιρρεπείς είμαστε στην απιστία. Ο βαθύτερος, όμως, λόγος για να υποκύψει μια γυναίκα στο παραπάνω «αμάρτημα» είναι πως ψάχνει έναν τρόπο για να καλύψει τα συναισθηματικά της κενά, να νιώσει ελκυστική από την αρχή αλλά και ανταγωνίσιμη ή να επαναφέρει το ερωτικό πάθος στη ζωή της, το οποίο έχει πάει περίπατο και απουσιάζει εδώ και καιρό. Μπορεί ακόμα να έχει πληγωθεί στο παρελθόν από την απιστία του συντρόφου της ή να μην την καλύπτει σεξουαλικά και συναισθηματικά.

Κακά τα ψέματα, έπειτα από μία μακροχρόνια σχέση-γάμο κι όταν τα χρόνια μιας γυναίκας έχουν αρχίσει να περνούν, νιώθει περισσότερο παραμελημένη, αισθάνεται πως δεν είναι πια επιθυμητή και αναζητεί την επιβεβαίωση. Η μείωση της αυτοπεποίθησης, ο λιγοστός χρόνος για τον εαυτό σου, το σώμα σου που δεν είναι πάντα στα καλύτερά του, ο σύντροφος που δε σου δίνει την απαιτούμενη προσοχή και έχει σταματήσει τις τρυφερότητες και τα κομπλιμέντα, η συνεχής ενασχόλησή σου με το σπίτι και τα παιδιά ή με άλλες ευθύνες, όλα αυτά συντελούν στην αύξηση της ανάγκης σου να νιώσεις και πάλι ερωτική, ελκυστική και θηλυκή. Χρειάζεσαι μια επιβεβαίωση και ψάχνεις να την βρεις.

Μπορεί ακόμη μια γυναίκα μέσα στη σχέση ή το γάμο της να πλήττει και να προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Όταν βαριέσαι μέσα στο γάμο( ή τη σχέση), όταν όλα σου φαίνονται ανιαρά και μίζερα και επιπλέον ο σύντροφός σου σε θεωρεί δεδομένη και δεν κάνει τίποτα για να νιώθεις αρεστή και ελκυστική κι εσύ με τη σειρά σου -ηθελημένα ή μη- αποζητάς την ένταση και τον ενθουσιασμό κάπου αλλού. Πολλές φορές νιώθεις μόνη μέσα στη σχέση, ειδικά όταν ο σύντροφός σου είναι απών λόγω υποχρεώσεων ή αδιαφορίας και η μεταξύ σας σχέση έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού, κάτι που αφήνει άφθονο χώρο για το τρίτο πρόσωπο.

Ένας άλλος λόγος για να οδηγηθεί μια γυναίκα στην απιστία μπορεί να είναι πως υπάρχει σεξουαλικό πρόβλημα. Είτε γιατί απουσιάζει το ερωτικό πάθος μετά από μακρόχρονη σχέση είτε γιατί υπάρχει οργανικό πρόβλημα στο σύντροφό της. Όταν υπάρχει κενό στην ηδονή ή αποχή από το σεξ, εύλογα επιδιώκεις να βιώσεις την ολοκλήρωση και το «παιχνίδι» με κάποιον άλλο. Σε βοηθά να αισθάνεσαι ενεργή, ζωντανή και σέξι.Συμβαίνει το σεξ να μην σε ικανοποιεί πια με τον άνθρωπό σου, να μην έχεις οργασμό μαζί του, ή ακόμη να είσαι εθισμένη στο σεξ.

Συνήθης λόγος, επίσης, είναι η καταπίεση που μια γυναίκα βιώνει μέσα στη σχέση της. Όταν ο σύντροφός σου απαιτεί διαρκώς πράγματα από σένα, όταν σε κριτικάρει και δε σε αφήνει να έχεις γνώμη, όταν αποφασίζει για τα πάντα και είναι διαρκώς ασφυκτικός και πιεστικός μαζί σου, μέσα σου ενισχύονται διαρκώς απωθημένα και επιθυμίες ειδικά όταν κρατάει χρόνια αυτή η «κολόνια» και όταν εσύ πλησιάζεις την κρίσιμη ηλικία των 40. Ίσως αισθάνεσαι πως θέλεις κι εσύ επιτέλους να απολαύσεις τη ζωή όσο ακόμη μπορείς και αυτό σε οδηγεί στο να αφεθείς σε μια «παράνομη» σχέση στην οποία δε θα σου ζητούν διαρκώς πράγματα, δε θα σε καταπιέζουν και δε θα σε πνίγουν οι υποχρεώσεις.

Πολύ συνηθισμένη, τέλος, και κλασική αιτία για την απιστία είναι η εκδίκηση. Μπορεί να έχει κάνει παλαιότερα μια απιστία ο σύντροφός σου ή ακόμα και να συνεχίζει, χωρίς φυσικά να το παραδέχεται. Το ότι δεν αποδείχτηκε πιστός, καταπάτησε την εμπιστοσύνη που του έδειξες, σε πρόδωσε και σε γέμισε απογοήτευση και οργή και σε έβαλε στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες γυναίκες -νεότερες ή «ομορφότερες» ίσως από σένα- θέλεις όσο τίποτα άλλο να του το ανταποδώσεις. Θέλεις να τον πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα και να τον πληγώσεις όσο σε πλήγωσε. Εδώ, όμως, είναι που πρέπει να προσέξεις γιατί μια παράνομη σχέση με κίνητρο την εκδίκηση στο τέλος ίσως σε πληγώσει ακόμη περισσότερο και σε κάνει να μετανιώσεις.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σε οδηγούν σε μια απιστία, έχεις την επιλογή του ψέματος ή της αλήθειας. Να ζεις διπλή ζωή με δικαιολογίες και ψέματα που θα προβάλλεις ή θα λες ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό ή να αποδεχθείς πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου και να προσπαθήσεις να το παλέψεις -αν πραγματικά πιστεύεις πως αξίζει τον κόπο- ή αν δεν υπάρχει επιστροφή να δώσεις ένα πολιτισμένο τέλος και να πας παρακάτω τη ζωή σου για να μπορέσεις να γευτείς «νόμιμες» πλέον απολαύσεις!

Πηγή: https://www.dynamikhgynaika.gr/

Διαβάστε ακόμα...

Στη ζωή μας πολλές φορές έχουμε προδοθεί και έχουμε προδώσει, τόσο στις ερωτικές όσο και στις φιλικές μας σχέσεις. Έτσι συχνά βρισκόμαστε στο δίλημμα αν αξίζει να δώσουμε ή να πάρουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως οι δεύτερες ευκαιρίες; Πετυχαίνουν πάντα; Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου μας εξηγεί:

Τις ανάγκες που έχουμε εμείς τις έχουν και οι σύντροφοί μας αλλά όταν έρθει η σειρά μας να τους φροντίσουμε τις ξεχνάμε ή τις παραμελούμε. Ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας εξηγεί τι θέλουν οι δύο σύντροφοι σε μία σχέση και τι ανάγκες έχουν.

Να μην σου τύχει καλύτερα. Δύσκολο πρότζεκτ. Τι φταίει όμως και κάποιος οδηγείται στην απιστία και πως αντιμετωπίζουμε το μετά; Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει για το πριν και το -όποιο- μετά της απιστίας. Ο λόγος σε εκείνη...

Αυτό το σπιτικό ρόφημα με γιαούρτι και μπανάνα εκτός από γευστική "βόμβα" βάζει φωτιά και στον μεταβολισμό χάρη στα συστατικά του. Περιέχει όλα όσα χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί και βοηθά στην καύση λίπους. Η συνταγή είναι πανεύκολη και σε 3 λεπτά το γευστικό αυτό smoothie είναι στη διάθεσή σου.