Νηστίσιμα τσουρέκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

2021-11-22

Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 2 τσουρέκια

Υλικά

800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
180 γρ. καστανή ζάχαρη
200ml. χλιαρό νερό
25 γρ. νωπή μαγιά
200ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι, στραγγισμένος
120ml ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

Αμύγδαλο φιλέ, παπαρουνόσπορο κτλ.
Μέλι ή ζάχαρη για την επάλειψη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι , ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό σημείο για 10'.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκάλι.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, μείγμα με το χυμό-ελαιόλαδο, το προζύμι, τα ξύσματα και τα μπαχαρικά.

Ζυμώνουμε για 5', μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 60'.

Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις και χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια, πλάθουμε κορδόνια και κατόπιν δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε στα τσουρέκια.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα και τα αφήνουμε για 20' σε ζεστό σημείο.

Σε 2 κουταλιές της σούπας αραιώνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή 1½ κουταλάκι του γλυκού, με αυτό το σιρόπι αλείφουμε τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30′ περίπου.

-Μπορούμε να παραλείψουμε τη μαστίχα ή να προσθέσουμε τριμμένο κακουλέ
-Δίνουμε στα τσουρέκια το σχήμα που μας αρέσει

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Υπάρχουν πολλά είδη ζύμης για νηστίσιμα τσουρέκια, αυτή είναι μια ζύμη βασισμένη στο χυμό πορτοκάλι και το ελαιόλαδο.

Αν έχεις κάποιο πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο κατάλληλο και για γλυκά δοκίμασέ το, αν έχεις ενδοιασμούς χρησιμοποίησε φυτικό λάδι.

Εννοείται οτι δεν πρέπει να παραλείψεις το μαχλέπι αν θέλεις να "μυρίσεις" τσουρέκι, η μαστίχα μπορεί να παραλειφθεί.

Για να δώσεις και εμφάνιση που θα θυμίζει τσουρέκι, άλειψε είτε με ζαχαρόνερο πριν το ψήσιμο είτε με μέλι μετά, εγώ χρησιμοποίησα ζαχαρόνερο.

Ζύμωσε σωστά τσουρέκια σου, δεν χρειάζεται κόπος αρκούν απλές κινήσεις, αν δεν έχεις ζυμωτήριο.

Τέλος να θυμάσαι πως το ζεστό περιβάλλον βοηθά πολύ για να φτιάξεις πετυχημένα νηστίσιμα τσουρέκια.

Τα νηστίσιμα τσουρέκια είναι υπέροχα, είτε είσαι vegan, είτε απλά θέλεις πιο υγιεινά πασχαλινά τσουρέκια απλά βάλε ένα κόκκινο αυγό θα ενθουσιάσουν!

Εγώ τα έφτιαξα εχθές ξανά με τη μικρή βοηθό μου, θυμήθηκα πόσο yummy και αφράτα είναι και τελικά αποφάσισα να τα μοιραστώ και μαζί σου!

Πηγή: https://funkycook.gr/

Διαβάστε ακόμα...

Στη ζωή μας πολλές φορές έχουμε προδοθεί και έχουμε προδώσει, τόσο στις ερωτικές όσο και στις φιλικές μας σχέσεις. Έτσι συχνά βρισκόμαστε στο δίλημμα αν αξίζει να δώσουμε ή να πάρουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως οι δεύτερες ευκαιρίες; Πετυχαίνουν πάντα; Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου μας εξηγεί:

Τις ανάγκες που έχουμε εμείς τις έχουν και οι σύντροφοί μας αλλά όταν έρθει η σειρά μας να τους φροντίσουμε τις ξεχνάμε ή τις παραμελούμε. Ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας εξηγεί τι θέλουν οι δύο σύντροφοι σε μία σχέση και τι ανάγκες έχουν.

Να μην σου τύχει καλύτερα. Δύσκολο πρότζεκτ. Τι φταίει όμως και κάποιος οδηγείται στην απιστία και πως αντιμετωπίζουμε το μετά; Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει για το πριν και το -όποιο- μετά της απιστίας. Ο λόγος σε εκείνη...

Αυτό το σπιτικό ρόφημα με γιαούρτι και μπανάνα εκτός από γευστική "βόμβα" βάζει φωτιά και στον μεταβολισμό χάρη στα συστατικά του. Περιέχει όλα όσα χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί και βοηθά στην καύση λίπους. Η συνταγή είναι πανεύκολη και σε 3 λεπτά το γευστικό αυτό smoothie είναι στη διάθεσή σου.