Ποια είναι τα οφέλη της βρώμης στη διατροφή μας;

2021-11-06
  • Ποια είναι τα οφέλη της βρώμης στην καθημερινή μας διατροφή
  • Γιατί πρέπει να την καταναλώνετε καθημερινά
  • Πόσο σημαντικη είναι η βρώμη για την υγεία μας

Η βρώμη αποτελεί ένα είδος δημητριακού που είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα είναι μεταξύ άλλων πλούσια σε φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές), φώσφορο, θειαμίνη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Ένα από τα συστατικά τα οποία αποδίδουν στη βρώμη τις ωφέλιμες ιδιότητές της είναι ένας τύπος διαλυτών ινών που περιέχει, οι β-γλυκάνες, που φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, στην αύξηση του κορεσμού και στην καταστολή της όρεξης. Επιπλέον, οι β-γλυκάνες μπορούν να δεσμεύσουν τα χολικά οξέα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη στο έντερο και να βοηθήσουν τελικά στην αποβολή τους. Ακόμη, η βρώμη περιέχει φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται φαινολικές ενώσεις και φυτοοιστρογόνα και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά μειώνοντας τις βλαβερές συνέπειες της χρόνιας φλεγμονής. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τί έχουν δείξει οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της βρώμης για την υγεία.

Καρδιαγγειακή υγεία

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των μελετών είναι συγκεχυμένα υπάρχουν ενδείξεις ότι η συστηματική κατανάλωση βρώμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα στους άντρες.

Διαβήτης

Οι β-γλυκάνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης μετά το φαγητό. Αν και τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, η μη επεξεργασμένη βρώμη ολικής αλέσεως μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή ασθενών με διαβήτη.

Έλεγχος βάρους

Καθώς οι β-γλυκάνες επιβραδύνουν την πέψη και το ρυθμό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, η κατανάλωσή τους φαίνεται να αυξάνει τον κορεσμό. Επιπλέον, τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν τις β-γλυκάνες οδηγώντας στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και μια σειρά άλλων αντιδράσεων που ρυθμίζουν τις ορμόνες της όρεξης. Έτσι η κατανάλωση βρώμης είναι πιθανό να βοηθά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Γαστρεντερική υγεία

Οι φυτικές ίνες που περιέχει η βρώμη έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το βάρος και την περιεκτικότητα σε νερό των κοπράνων, καθιστώντας πιο εύκολη τη διέλευσή τους από τον πεπτικό σωλήνα. Έτσι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες της βρώμης θεωρούνται μάλιστα πιο αποτελεσματικές από τις φυτικές ίνες στα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, η ζύμωση των β-γλυκάνων ενισχύει την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου και πιθανόν συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Για να απολαύσετε όλα τα παραπάνω οφέλη δεν έχετε παρά να εντάξετε τη βρώμη στη διατροφή σας είτε ως χυλό στο πρωινό σας, ως συστατικό σε smoothies και μπάρες δημητριακών, σε σπιτικά κέικ και μπισκότα.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr/

Διαβάστε ακόμα...

Στη ζωή μας πολλές φορές έχουμε προδοθεί και έχουμε προδώσει, τόσο στις ερωτικές όσο και στις φιλικές μας σχέσεις. Έτσι συχνά βρισκόμαστε στο δίλημμα αν αξίζει να δώσουμε ή να πάρουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως οι δεύτερες ευκαιρίες; Πετυχαίνουν πάντα; Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου μας εξηγεί:

Τις ανάγκες που έχουμε εμείς τις έχουν και οι σύντροφοί μας αλλά όταν έρθει η σειρά μας να τους φροντίσουμε τις ξεχνάμε ή τις παραμελούμε. Ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας εξηγεί τι θέλουν οι δύο σύντροφοι σε μία σχέση και τι ανάγκες έχουν.

Να μην σου τύχει καλύτερα. Δύσκολο πρότζεκτ. Τι φταίει όμως και κάποιος οδηγείται στην απιστία και πως αντιμετωπίζουμε το μετά; Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει για το πριν και το -όποιο- μετά της απιστίας. Ο λόγος σε εκείνη...

Αυτό το σπιτικό ρόφημα με γιαούρτι και μπανάνα εκτός από γευστική "βόμβα" βάζει φωτιά και στον μεταβολισμό χάρη στα συστατικά του. Περιέχει όλα όσα χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί και βοηθά στην καύση λίπους. Η συνταγή είναι πανεύκολη και σε 3 λεπτά το γευστικό αυτό smoothie είναι στη διάθεσή σου.