Τι θα Συμβεί εάν Κάνετε Ντους Χωρίς Σαπούνι

2021-11-02

Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι η καλή περιποίηση της επιδερμίδας σημαίνει καθαρό δέρμα. Ωστόσο, το να ξεπλένετε το σώμα σας από το κεφάλι έως τα δάχτυλα με σαπούνι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για την υγεία και την εμφάνισή σας. Ενώ το σαπούνι σίγουρα μυρίζει όμορφα, απέχει πολύ από το να είναι ευεργετικό για το δέρμα σας. 

Το δέρμα σας θα είναι πιο υγιές

Το μπάνιο με νερό μόνο θα εξισορροπήσει το προστατευτικό στρώμα του δέρματός σας. Ενώ το σαπούνι απομακρύνει αποτελεσματικά τη βρωμιά, καθαρίζει επίσης τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται από το δέρμα. Η τακτική χρήση σαπουνιού μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία pH του δέρματός, αφήνοντας το ξηρό και ερεθισμένο.

Δεν θα έχετε σωματικές οσμές.

Ενώ το ντους με σαπούνι θα σας κάνει να μυρίζετε όμορφα βραχυπρόθεσμα, ουσιαστικά κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο σε βακτήρια. Τα σκληρά συστατικά στο σαπούνι διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ της λιπαρότητας του δέρματος και των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα, με συνέπεια το δέρμα να παράγει ακόμη περισσότερο λάδι και βακτήρια. Τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι ιδιαίτερα επιβλαβή καθώς σκοτώνουν τα ευεργετικά μικρόβια μαζί με τα κακά.

Θα διατηρήσει τα ευαίσθητα σημεία σας υγιή.

Το τακτικό μπάνιο με σαπούνι μπορεί να ξηράνει τα ευαίσθητα σημεία προκαλώντας προβλήματα υγείας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να τα πλένετε και να απομακρύνετε τις οσμές.

Το δέρμα μπορεί να παραμείνει χωρίς ρυτίδες για περισσότερο.

Πολλά συστατικά που βρίσκονται στο σαπούνι μπορούν να βλάψουν την οξύτητα του δέρματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή και η δερματίτιδα. Το μπάνιο με σαπούνι ξηραίνει το δέρμα προκαλώντας ρυτίδες.

Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Εκτός από τη συμβολή στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, τα σαπούνια μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Το δέρμα μετατρέπει την ενέργεια του ήλιου σε βιταμίνη D και ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να κάνετε ντους λιγότερο συχνά, καθώς μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του δέρματος και να ξεπλύνει μερική από τη βιταμίνη D. Ωστόσο, πολλοί στην ιατρική κοινότητα πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παραμένει στο δέρμα ακόμα και μετά από ντους.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για σαπούνι

Λάδια καθαρισμού σώματος. Τα καθαριστικά με βάση το λάδι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα σαπούνια. Αφαιρούν τη βρωμιά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το δέρμα χωρίς να διαταράσσουν το φράγμα λιπαρότητάς του.
Στεγνό βούρτσισμα. Η χρήση στέγνης βούρτσας απολεπίζει το δέρμα και επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσής του, καθιστώντας το νέο και φρέσκο.
Φυσικά απολεπιστικά. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα χρησιμοποιώντας συστατικά από το ντουλάπι σας. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός βρώμης, μελιού και ζάχαρης θα απολεπίσει και θα καθαρίσει το δέρμα χωρίς να το καταστρέψει.


Διαβάστε επίσης...

Στη ζωή μας πολλές φορές έχουμε προδοθεί και έχουμε προδώσει, τόσο στις ερωτικές όσο και στις φιλικές μας σχέσεις. Έτσι συχνά βρισκόμαστε στο δίλημμα αν αξίζει να δώσουμε ή να πάρουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως οι δεύτερες ευκαιρίες; Πετυχαίνουν πάντα; Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου μας εξηγεί:

Τις ανάγκες που έχουμε εμείς τις έχουν και οι σύντροφοί μας αλλά όταν έρθει η σειρά μας να τους φροντίσουμε τις ξεχνάμε ή τις παραμελούμε. Ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας εξηγεί τι θέλουν οι δύο σύντροφοι σε μία σχέση και τι ανάγκες έχουν.

Να μην σου τύχει καλύτερα. Δύσκολο πρότζεκτ. Τι φταίει όμως και κάποιος οδηγείται στην απιστία και πως αντιμετωπίζουμε το μετά; Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) γράφει για το πριν και το -όποιο- μετά της απιστίας. Ο λόγος σε εκείνη...

Αυτό το σπιτικό ρόφημα με γιαούρτι και μπανάνα εκτός από γευστική "βόμβα" βάζει φωτιά και στον μεταβολισμό χάρη στα συστατικά του. Περιέχει όλα όσα χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί και βοηθά στην καύση λίπους. Η συνταγή είναι πανεύκολη και σε 3 λεπτά το γευστικό αυτό smoothie είναι στη διάθεσή σου.