Ύπνος με ή χωρίς σουτιέν; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

2020-10-30

Οι απόψεις διίστανται πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αρκετές γυναίκες πιστεύουν πως πρέπει να κοιμούνται με σουτιέν για να μην χαλαρώσει το στήθος τους και άλλες όχι. Ποια είναι όμως η σωστή άποψη; Τι λένε οι ειδικοί; Ο ύπνος με σουτιέν μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Σχετικά με τη φήμη πως ο ύπνος με σουτιέν προκαλεί καρκίνο του μαστού, πρέπει να γνωρίζετε πως ξεκίνησε το 1995 εξαιτίας ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε, με τίτλο «Dressed to Kill» (Ντύσιμο που σκοτώνει). Στο συγκεκριμένο βιβλίο οι συγγραφείς Sydney Ross Singer και Soma Grismaijer υποστήριζαν πως το να φοράτε ένα πολύ σφιχτό σουτιέν καθημερινά θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Αντιθέτως, αν δεν φοράτε σουτιέν, το λεμφικό σύστημα απομακρύνει πιο άνετα τις τοξίνες από το σώμα. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η εν λόγω θεωρία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τους γιατρούς, οι οποίοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν πως ο στηθόδεσμος δεν επηρεάζει, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την άποψη πως ο ύπνος με σουτιέν θα βοηθήσει το στήθος σας να παραμείνει στητό, θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε πως ούτε αυτό έχει αποδειχθεί. Ο ουσιαστικός ρόλος των στηθόδεσμων είναι η σωστή στήριξη του μαστού και της πλάτης. Επομένως, αυτό που θα σας βοηθήσει στο να παραμείνει το στήθος στη θέση του, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, είναι η σωστή επιλογή σουτιέν, δηλαδή η επιλογή με βάση το σωστό νούμερο και όχι με βάση αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε και την αυξομείωση βάρους η οποία μπορεί να προκαλέσει και αλλαγή στο μέγεθος του στήθους, με αποτέλεσμα να χρειαστείτε και την αντίστοιχη αλλαγή και στο νούμερο σουτιέν που θα χρειαστείτε.

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι πως κανένα σουτιέν δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο σας ή να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς. Πρόκειται για έναν μύθο που ξεκίνησε από την εποχή που οι γυναίκες φορούσαν πολύ σφιχτούς κορσέδες. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η καλή κατάσταση του σουτιέν, δηλαδή να μην έχει φθαρμένες μπανέλες και κουμπώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και πληγές.

Γενικότερα, το σουτιέν είναι φίλος του γυναικείου σώματος και όχι εχθρός, γι' αυτό και η φήμη για χαλάρωση των ιστών που συγκρατούν το στήθος, μετά τη συνεχόμενη χρήση του σουτιέν για πάνω από 12 ώρες, καταρρίπτεται. Ίσα ίσα που υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται να το φοράτε πολλές ώρες, ειδικά αν έχετε πολύ μεγάλο και βαρύ στήθος ή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Αν επιλέξετε το να κοιμάστε με σουτιέν, διαλέξτε κάποιο χωρίς μπανέλες ή ακόμα καλύτερα κάποιο αθλητικού τύπου.

Πηγή: https://www.beautetinkyriaki.gr/